Novinky
5 nej projektů Socialsharks v roce 2020 podle kreativního ředitele

5 nej projektů Socialsharks v roce 2020 podle kreativního ředitele


Ohlížet se za rokem 2020 je pochopitelně trochu hořkosladké.

Ta brzda, kterou nám koronavirus na jaře zaťápnul do života, je totiž hořká jako plzeňské pivo. Na druhou stranu, procházet to množství dobré práce, na níž jsme v roce 2020 vyšívali, je pro mě spíš příjemný prosincový dezert.

Ze všech našich letošních prací jsem vybral pět, které jsou mému srdci asi nejblíž. Nejde paradoxně o žádné velikánské produkce, spíš o drobné kreativní nápady, které za málo peněz přinesly vskutku dobrou tancovačku.


1) ‚Dakarská etiketa Ladislava Špačka‘ pro BIG SHOCK!

Propojit vyvoněnou etiketu Ladislava Špačka s něčím tak zapraseným a zpoceným jako je Rallye Dakar, to byl od prvopočátku nápadu copywriterův vlhký sen.

Nepotřebovali jsme k tomu nic extra.

Stačila nám hromada záběrů z předchozích účastí týmu BIG SHOCK! Racing na Dakaru, šest precizních scénářů a Špačkův hlas.

Od začátku jsme prahli po tom, aby si Dakarskou Etiketu pustili i tací, které by standardní videa o závodnících, pístech, prasklých gumách a prázdných nádržích moc netankovala. A povedlo se.

Dakarské limitky BIG SHOCK! se při stejném rozpočtu prodalo o 17 % víc než v uplynulém roce. A kromě prodejů jsme sklízeli i srdíčka. Všechny ty pěkné komentáře pod epizodami si sem tam pročítáme před spaním.

Ale o tom pst.



2) Kooperativa na Facebooku

Když jsme v roce 2019 dostali tu možnost začít pracovat na sociálních sítích Kooperativy, byl náš cíl zřejmý. Přenést jistou kultovnost out-of-home ploch značky i do moderního prostředí Facebooku.

Troufale si dovolím po více než roce spolupráce napsat, že lepší hrátky s češtinou, než jakou do Kooperativy vkládají Martina s Tomášem, byste na českém Facebooku hledali marně. Po vzoru dlouhodobé strategie značky Kooperativa na Facebooku baví, vzbuzuje emoce, je aktuální a nebojí se pracovat s více významy slov.

Občas některou z našich kreativ najdu na něčím LinkedInu s filosofickou otázkou ‘zda je to pořád ještě vtipné nebo už je to moc’.

Já jen podotknu, že z toho mám radost.

A moc.



3) ‘Mletí o kávě’ pro Marilu

Facebook Skupiny jsou pravidelným účastníkem nejrůznějších predikcí o budoucnosti sociálních sítí. Jsem proto hrozně rád, že jsme se vstříc tomuhle budoucímu trendu vydali v druhé půlce roku i s kávovým klientem Marila.

Skupina ‘Mletí o kávě ’ je takovým naším Facebookem z roku 2015.

Jede výhradně organicky, spoléhá na cvrkot lidí v komentářích, využívá ambasadora značky jako moderátora a občas do ní vstoupí stránka Marila s méně komerčním, až spíše edukativním obsahem.

Větší plány na rozjezd si držíme pro rok 2021.

Počet uživatelů (přes jeden tisíc), včetně výrazného podílu těch aktivních, nám už za prvních pár měsíců dává jasný signál. Lidi už nelajkují a nekomentují stránky tolik jako před lety. To dobrá skupina s dobrým účelem je ten správný způsob, jak budovat v dnešních letech komunitu.


4) ‚Objevujte doma‘ pro Metaxu

Spojení Ondřeje Novotného, moderátora a hlavní tváře české MMA, s dvanáctihvězdičkovou Metaxou, považuji i po dvou letech spolupráce za mimořádně vydařený počin. Řecko je oba spojuje. A sluší jim to spolu.

Během prvních dvou týdnů jarní izolace jsme s Metaxou a Ondřejem vytvořili pět zážitkových online degustací.

Stejně jako v případě Dakarské etikety jsme nepotřebovali drahou produkci. Stačilo pár našich záběrů, globální videobanka a dobrý copywriting.

V červnovém článku jsem si pochvaloval, že ty nejlepší marketingové nápady z tohohle proklatého roku uspějí i v dobách, když už zase budeme po práci popíjet drinky s paraplíčky. A tomuhle tahu já věřím.

Našli jsme mu ostatně využití i teď.

Tvoří totiž páteř zimní aktivace Objevuj Metaxu, v níž mohou lidé posílat svým přátelům Metaxa vánoční přání.



5) ‚Fresh Movies‘ pro Tic Tac

V září jsme ukončili tříletou spolupráci se sladkými značkami skupiny Ferrero. Jsem vděčný, že jsme mohli pomoci k digitalizaci legendárních sladkostí, založit několik českých profilů (Nutella, Pralinky…) a vytvořit hned několik originálních kampaní, na které můžeme být společně pyšní.

Messenger Bot pro Kinder Bueno byl natolik úspěšný, že se stal další rok pevnou součástí obalů limitky, na Nutelle Lenka vynalezla působivý ‘russian doll targeting’ nebo jsme vyprávěli pohádkové příběhy skrze Facebook Canvas.

Jednou z posledních kampaní pak byly tzv. Fresh Movies pro Tic Tac. V čisté kreativě jsme jen s pomocí základního dražé vytvořili ikonické scény z filmů. A naši snahu retweetoval třeba Ads of the World nebo portál Fubiz, který sdružuje ty nejpovedenější fotky a obrázky z celé planety.



Nedá mi to telegraficky nezmínit i několik dalších srdcovek, ve kterých makáči v Socialsharks se svými klienty v roce 2020 nechali duši.

  • Od začátku roku pomáháme s awareness i prodeji populární značce Xiaomi. Když se kolegům podívám pod ruce na výsledky výkonnostního marketingu, je to mimořádně uspokojivý pohled.
  • Pracovali jsme na adaptaci jedné z nejvýraznějších pivních reklam posledních let pro Stella Artois. Jakoukoliv kreativu z téhle kampaně bych si vmžiku nastavil jako tapetu na desktop.
  • S Jaromírem Jágrem jsme fotili, točili a vytvářeli komplexní kampaň na chytré hodinky Huawei Watch GT 2 Pro. Mé srdce bývalého hokejisty má z logických důvodů chuť tuhle kampaň pořádně vytučnit.
  • Na Prace.cz jsme se snažili ulehčit život lidem, na které si koronavirus zasednul nejen zdravotně, ale i existenčně. Livestreamy se zajímavými lidmi z oblasti HR jsme se prostě snažili být užiteční, jak se to jen dalo.
  • Ve specifickém virtuálním ročníku jsme jako vždy pomáhali Nadaci Terezy Maxové v rámci běhu Teribear. Letos se naše cíle daly výjimečně kvantifikovat. Snažili jsme se totiž i vás přimět k pohybu v rámci aplikace Strava.

Už teď máme rozmakaných hned několik projektů, na které bych se byl vsadil, že je v podobném bilancování s hrdostí uvedu příští rok.

Nezbývá než poděkovat našim skvělým klientům za důvěru a nasazení. A vám všem ostatním popřát obligátní: držte se.

Daniel Krásný
Kreativní ředitel Socialsharks

Sdílet tento článek
Provozovatel webu, společnost Socialsharks s.r.o., Jankovcova 1522/53, 170 00 Praha 7, IČ 014 170 70, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu také pro retargeting. Více informací. Souhlasím