Návody
Návod: Na délce záleží aneb jak investovat

Návod: Na délce záleží aneb jak investovat

Větší rozpočet nemusí nutně znamenat lepší výsledky, zvlášť to neplatí ve chvíli, kdy vás tlačí čas. Otestovali jsme dva totožné rozpočty s různou optimalizací a výsledky se liší tolik, že stojí za to si o nich něco povědět.

Cenu reklam na Facebooku ovlivňuje spousta faktorů. Samozřejmě je to v první řadě kvalita a nápad použitého vizuálu a jeho relevance pro zvolenou cílovou skupinu. To jsou aspekty, které se nejvíce podepíší na skóre relevance* a tím i na částce, za kterou Facebook reklamy doručí. Tam ale výčet vlivů zdaleka nekončí. Vstupuje do toho zvolený cíl, způsob nákupu reklamy a… čas.

Pro porovnání jsme zvolili dvě kampaně s konverzním cílem. U obou bylo za konverzi považováno, když se člověk skrze reklamy registroval do databáze na webu a obě kampaně měly stejný rozpočet: 14 000,- CZK. Obě měly také velmi podobné cílení a použité vizuály. Lišily se pouze podkladovými obrázky, které byly vždy lehce přizpůsobené aktuální kampani.

Když se tlačí na pilu

Podstatný rozdíl byl ale v době trvání. Zatímco u první (A) se zmíněný rozpočet rozložil do dvou měsíců, ta druhá (B) měla stejný rozpočet utratit za pouhé dva týdny. Výsledky? Diametrálně odlišné!

Kampaň A Kampaň B
Cena za konverzi 15,01 Kč Cena za konverzi 325, 79 Kč
CPM 22,34 Kč CPM 126,98 Kč
CPC 0,52 Kč CPC 4,35 Kč
Dosah 203 382 Dosah 47 524
Frekvence 3,13 Frekvence 1,94
Imprese 636 912 Imprese 92 347
Konverze 948 Konverze 36

(CPM = cena za 1000 zobrazení, CPC = cena za jeden proklik)

Nejen tato data jasně potvrzují: Čím delší čas Facebooku poskytnete, tím lepší výsledky vám doručí. Delší horizont totiž znamená větší možnosti optimalizace, takže Facebook není pod zbytečným tlakem rychle utrácet, a to často i za zobrazení, které nemusí nutně nést výsledky. U dlouhého horizontu naopak Facebok zobrazí reklamy mnohem pravděpodobněji tehdy, kdy uživatel může provést požadovanou akci.

…a když už (pro pokročilé)

Jak tedy efektivně nakládat s rozpočtem? Jednoznačně to znamená stanovit si spíše dlouhodobý cíl než tvořit intenzivní krátkodobé kampaně. Krátkodobé kampaně mají smysl tehdy, kdy je vaším jediným cílem zásah a brand. Jakmile ale nastoupí výkon, kampaň ztratí efektivitu a výsledky se těžce prodraží.

A když už musíte uvažovat jen o krátkém okně kampaně, rozhodně volte jako cíl dosah nebo povědomí o značce. I tam budou ceny vyšší, ale vaší kartu to nebude bolet tolik. Ceny dokáže také výrazně snížit velká segmentace cílové skupiny. Nejlepších výsledků docílíte tak, že si cílovou skupinu rozdělíte obráceným trychtýřem a v každé další vrstvě vyloučíte tu předchozí. To může vypadat třeba takhle:

trycht.png

Příklad segmentace

Vypadá to na první pohled složitě, ale není se třeba bát. Důležité je vytvořit takové se cílové skupiny, které mají minimální, nebo žádný překryv. Díky tomu můžete lépe optimalizovat útraty a získáte mnohem větší vhled do vaší cílové skupiny.

A kdyby to byl moc velký oříšek, ještě jsme tu my…

*skóre relevance je číslo od 1-10, které Facebook přiřadí každé reklamě na základě toho, jak na reklamu reaguje cílová skupina. Čím je vyšší, tím se reklama lépe doručuje. 

Sdílet tento článek
  • Lukáš Kročil

    Zdravím, doporučujete nastavení tohoto typu rozpočtu (dlouhodobý) i u dynamického remarketingu? Nebo je v tomto případě lepší zvolit nějakou částku/den. Děkuji

Provozovatel webu, společnost Socialsharks s.r.o., Jankovcova 1522/53, 170 00 Praha 7, IČ 014 170 70, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu také pro retargeting. Více informací. Souhlasím