Novinky

Twitter spouští reklamy nejen v České republice

„Rychlý, čistý, bez reklam. A vidím na něm jen to, co na něm vidět chci.“ Taková byla dlouho charakteristika těch největších výhod mikroblogu Twitter. A pokud jste se někdy bavili s aktivním uživatelem téhle platformy a ptali se ho, v čem že má vlastně Twitter navrch před Facebookem, zřejmě odpověděl nějak podobně. Jenomže zatímco značky Facebook či Instagram sklízí ovoce a voní penězi, společnost Twitter se v médiích objevuje spíše v souvislosti s finančními ztrátami, pomaleji přibývajícími uživateli, levnými akciemi a skepsí.

V dubnu roku 2013 se tak Twitter uchýlil ke vcelku pochopitelnému kroku. Američanům umožnil zveřejňovat sponzorované příspěvky a finálně tak proložil onu „rychlou a čistou“ zeď uživatelů Twitteru reklamou. Do konce roku přidal tuto možnost i dalším anglicky mluvícím zemím a začal postupně povolovat reklamy v různých oblastech napříč světadíly. Teprve 3. září tohoto roku však oznámil nejen pro nás velmi důležitý krok. Z třiatřiceti podporovaných zemí se rozkročil do více než dvou set. A ano, Česká republika se konečně objevila mezi nimi.

twitter

Pro české marketéry se tak po dvou letech oficiálně otevírá cesta, kterak proniknout mezi často ironické a nevybíravé tuzemské twitteristy. A jak to tak vypadá, Twitteru se konečně podařilo vytvořit takové druhy reklam, které nejenže zajímají potenciální inzerenty, nýbrž i generují firmě doposud tolik chybějící peníze. Společnosti se aktuálně daří generovat o 63 % vyšší zisk z reklam než v minulém roce. Čemu za tento příjemný nárůst vděčí? Dle Twitteru na tom mají největší podíl tzv. „autoplay videa“ a „website cards“. Oč jde?

Zatímco „autoplay videa“ na Twitteru znamenají sponzorovaný video obsah, který se automaticky, byť ztišený, spouští na uživatelské zdi, „website cards“ dovolují marketérům promovat nikoliv účet na Twitteru, nýbrž webovou stránku. A to prostřednictvím jak obrázku, tak třeba i konkrétního „call to action“ tlačítka.

V současnosti tak stojíme s ostatními kolegy na startovní čáře a jsme v příjemném očekávání. Twitter totiž navzdory svému dílčímu úspěchu s reklamou stále není klasickým „médiem první volby“ inzerentů. Aktuálně však v sobě skrývá úchvatný potenciál velmi přesného míření, kdy si budeme moci vybrat své publikum třeba v závislosti na konkrétní události (co takhle #Stardance2015, či vysílání nového dílu #PolicieModrava?), zájmů uživatelů nebo jinému, aktuálně populárnímu klíčovému slovu.

Jsme zkrátka zvědaví. Na co? Na zbraně, kterými se Twitter pokusí uzmout výsostnou pozici Facebooku, YouTube a Google v reklamní extralize. A vlastně i na směr, jímž se vydá ještě nedávno médium, na němž uživatelé viděli jen to, co vidět chtěli. A jsme jen rádi, že ode dneška již můžeme tuto proměnu sledovat takříkajíc z první ruky.

Sdílet tento článek
Provozovatel webu, společnost Socialsharks s.r.o., Jankovcova 1522/53, 170 00 Praha 7, IČ 014 170 70, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu také pro retargeting. Více informací. Souhlasím