Analýzy, Inspirace
Ultimátní příručka Pokémon GO nejen pro marketéry

Ultimátní příručka Pokémon GO nejen pro marketéry

K dnešnímu dni jsem utratil 1 200Kč za Pokébally. Za poslední týden jsem ušel přes25 km a věnoval tomuhle fenoménuvíc jak 20 hodin svého času. Pokémon GO, aktuálně nejstahovanější aplikace na světe i v ČR. 

Slovníček Pokémon GO pojmů.
PokéStop – místa, která jsou na mapě většinou u nějakého “monumentu” nebo zajímavého místa. jejich umístění vychází z Niantic databáze portálů pro Ingress.V současné době nelze žádat o přidání nových PokéStopů. Když jste dostatečně blízko můžete zatočit mincí a vypadnou vám třeba pokebally a další předměty, které pak ve hře používáte.)

Lure modul – věc, která se aplikuje na PokéStopy a na 30 min láká do vašeho okolí Pokémony ve větším množství než normálně. PokéStop osazený Lure modulem je na mapě zvýrazněný růžovými obláčky a flitry. Z jeho efektu mohou čerpat všichni živatele poblíž, nejen hráč, který ho na PokéStop dá. Lure moduly získáte zvýšením svého Levelu hráče nebo nákupem v Obchodě aplikace. 8 Lure modulů vás vyjde na cca 200 Kč.

PokéGymmísta, která slouží k teritoriálnímu souboji jednoho ze tří týmů ve hře. Dobijete gym a můžete zde nasadit svého pokemona, doporučuji toho nejsilnějšího, co máte. Pokud tam vydrží více než 24 hodin, dostanete PokéCoin, které si jinak musíte nakoupit za reálné peníze. Ostatní se snaží samozřejmě Pokegym také dobít.)

PokéCoin – měna, kterou můžete platit v Obchodě aplikace. Můžete za ni nakupovat Lure Moduly, Pokébaly, vylepšovat svůj batoh a spoustu dalších věcí. Tyto peníze si musíte koupit za reálné peníze. Jedinou výjimkou je “vyhrát” je přes PokéGymy.

Šel jsem si včera na chvíli sednout do parku mezi dva PokéStopy, , které jsem vylepšil dvěma Lure moduly . Celá moje včerejší story začala dvěma mladíky, kteří prvně nesměle chodili okolo, aby to nevypadalo, že chtějí mých Lure modulů zneužít. Po nějaké chvilce  se ale osmělili a slušně se zeptali, zda se mohou přidat.

Pokemon GO story #pokemongo Dal jsem si dnes odpolední chill v parku s cílem trochu se nalevelovat. Sedl jsem si do parku v dosahu dvou pomestopů, použil dva lure moduly a lucky egg. Bohužel jsem měl smůlu na stále padající servery. Avšak lure modul má úžasnou vlastnost, že přitahuje pokemony do oblasti pokestopu a když dáte hned dva, je to masakr. Viděl jsem pár videí, jak to udělal někdo v US a lidi na dobu trvání (30 min) normálně zastavovali autem blízko nich a chytali pokemony. Pokud vidíte venku někoho jít s mobilem v ruce je velmi pravděpodobné, že chytá pokemony. A já tohle odpoledne měl taky štěstí. Dva kluci prvně nesměle chodili okolo, kdyžpak jsem na ně znale pokývnul, ať se klidně přidají, tak s radostí se také dali do lovu. Poseděli, zanadávali jsme si na servery, pokecali v jakém jsme týmu, jak to jde a zase se rozešli. Musím řict, že to byl skvělý zážitek, až na to, že mi vykali (!). Je to super vidět, že nás něco jako aplikace dokáže spojit a dá nám to téma k hovoru s úplně náhodnými lidmi. Tak Pokemon GO, go! Již dostupné i v ČR!

Fotka zveřejněná uživatelem Petr Andrýsek (@petrandrysek),

Tento zážitek mě zaujal natolik, že jsem se rozhodl v experimentu o pár hodin pokračovat. Navíc v mezidobí spadly servery, takže se nedalo hrát. Pořídil jsem další moduly a vydal se na lov.Tentokrát jsem ale lovil hlavně hráče.

Během půl hodiny kolem mě udělalo “nenápádně”  několik koleček přibližně 8 lovců, některé z nich jsem zvládl zachytit foťákem na telefonu. Nejvíce mě zaujal pán v pětkovém BMW, který jako první věc dobil PokéGym a pak zastavil přímo u mě a v klidu s nastartovaným autem cca celých 20 min chytal se mnou.Z dálky jsme pak na sebe přikývli a odjel lovit Pokémony dál. Nedoporučuji řídit a chytat Pokémony zároveň, ale paradoxně sám jsem nejvíce Pokémonů chytil za volantem.

IMG_9666

Moc se mi na tom líbí to, že generace, které kolem sebe ve většině případů chodí, mají nyní společné téma k hovoru a dokáže nás konečně i něco takového spojit dohromady.

A nejedná se právě jen o trend teenagerů. V mém okolí 25 – 35 let mám plno mnohem zapálenějších lovců, hlavně proto, že jsme každou sobotu vstávali s Pokémon znělkou. Opravdu se to děje! Na západě je to mnohem bláznivější.

V sobotu a to teprve teď vyšla aplikace oficiálně prona českýém trhu a ještě pořád (a myslím, že nějakou chvíli to trval bude) tak z půlky dne padají servery. Pokémon GO udělá denně 2 mil. $ na mikrotransakcích a brzy bude možno využít reklam a cíleného nákupu PokéStopů.

Pokémon GO je sociální síť, sice trochu jiná než jsme zvyklí.Využívá mnohem víc technologii (Augmented Reality) a je pouze na mobilu, ale je to sociální síť. A to by pro nás mělo být inspirací.Musíte být otevření novým trendům a pozorně je sledovat a analyzovat. Kdo se včas chytí, ten bude mít mnohem jednodušší pozici do budoucna.

S jedním klientem už pracujeme na využití tohoto fenoménu pro reálnou podporu businessu, kromě pouhého FB postu s účelem posbírat trochu engagementu od lovců Pokémonů.

Co tedy s tím? Tady je několik tipů zdarma:

1. Seberte se vy nebo někoho požádejte a zkuste se podívat, jaké Pokemony máte v okolí, třeba vám bude zrovna po zahrádce pobíhat Pikachu (po mojí ještě bohužel neběhá.. ). Pokemoni se hýbou, takže tam žádného vzácného pokemona nemusíte najít teď, ale klidně se tam může někdy potom objevit.

2. Pokud máte ve své blízkosti PokéStop, nakupte za pár korunLure moduly a vyhlašte hon.

IMG_9632

3. V každém PokéGymu můžete vidět i uživatelské jméno toho, kdo zrovna daný gym ovládá. Nabídněte přímo těmto uživatelům nebo jejich frakci (týmu) slevu nebo něco extra. (Můžete využít třeba i FB progapace skrze kombinace local awarness a zájmu o Pokémon) 

IMG_9678

4. Uspořádejte soutěž, o co nejvíce nachytaných Pokémonů třeba během Happy Hours, můžete využít tip číslo 2 (Pozor, frekvence objevování Pokémonů je závislá na hustotě osídlení dané lokace, takže pokud jste někde mimo civilizaci, bude takový závod velmi složitý).

5. Nebo místo pouhého Facebook postu, jak Pokémon drží váš produkt, zkuste vyzvat své fanoušky, ať chytí o nejvíce Pokémonů s vaším produktem, třeba v obchoďáku, v pozadí.

TL;DR Longstory short – Rozhodně si kupte pár Lure modulů (Taková růžová věc v batůžku každého hráče.) a nasaďte je u Pokétopů, na které dosáhnete z  místa vašeho podnikání.Sami brzy uvidíte, kolik lidí příjde. Z benefitů jednoho Lure modulu (lákání Pokémonů k označenému PokéStopu) můžete čerpat 30minut. Za 200Kč si těch Lure modulů koupíte 8ks, což znamená 4hodiny lákání nejen Pokémonů, ale i lidí, a to právě k vám. Je to blázinec, ale super-zábavný blázinec.

Pokud Vás zajímá více nebo máte další tipy či dotazy, neváhejte zanechat komentář a brzy se dočkáte i videí na téma Pokemonů, proto nezapomeňte na Subscribe našeho YouTube kanálu.

Úspěšný lov!

Sdílet tento článek
  • Michal Radar Vrátný

    Jsem slavnej! <3

  • Petra Lehká

    Syn taky pořád hraje Pokemon Go a v porovnání s těmi jinými hry, které paří, tak jsem ráda, že je u tohodle alespoň venku. Dnešní doba je celkově úplně jiná, ale co se dá dělat. K Vánocům jsme mu koupili Pokemonové kartičky a míč Moncolle MB-02 Super Ball, tak byl nadšený.

Provozovatel webu, společnost Socialsharks s.r.o., Jankovcova 1522/53, 170 00 Praha 7, IČ 014 170 70, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu také pro retargeting. Více informací. Souhlasím