Inspirace
Inspirace: 3 cesty, jak prolomit imunitu vůči reklamám

Inspirace: 3 cesty, jak prolomit imunitu vůči reklamám

Čím více značek si založí svůj profil na Facebooku, tím více generických reklam působí na chudáka běžného uživatele. Kór, když je ve věkové skupině 20-35 let a mezi jeho zájmy patří cestování a jídlo.

Nepříjemná situace však nenastává pouze pro něj, ale i pro brandy jako takové. Ještě před pár lety bylo jednoduché se blýsknout. Na sociálních sítích totiž pořádně komunikoval maximálně jeden váš konkurent a vaše fotografie se skvělými kompozicemi se na Facebooku vyloženě vyjímaly.

Jenomže doba pokročila. Pěknou fotku umí vyfotit kdekdo s průměrným chytrým mobilem. Principů je tak málo, že je jednoduché je odkoukat. A roztomile nepravděpodobný bordel na stole vyfocený seshora umí u nás vyfotit víc lidí, než kolik je v Česku uživatelů Twitteru.

Je nám to líto, ale bude potřeba opustit své pohodlí.

A připravovat pro svou značku obsah, který ovládá alespoň jedno z těchto umění.

1) Umění vybafnout

Je nám jasné, jaký druh vybafnutí se vám asi právě vybavil.

My však máme na mysli kapku něco jiného.

Máme na mysli umění překvapit tím, odkud na člověka na sociální síti vyskočíte, odkud promluvíte, jaký k tomu použijete tón. Nastavování reklam na Facebooku nebo Instagramu umožňuje obdivuhodně detailní cílení. Dokážete přeci poměrně přesně nastavit, zda se daná reklama:

  • objeví v noci, během oběda nebo večer v prime timu,
  • vykoukne na Facebooku v Messengeru nebo uprostřed Stories,
  • jestli má uživatel brzy narozeniny nebo kolik mu je let.

Tohle všechno inzerent na Facebooku ví. A přesto na nás všechny stále vyskakují ta samá sdělení nezávisle na uživateli nebo sociální síti. No tak! Snažte se na lidi trochu vybafnout. Ať mají pocit, že jde o komunikaci one-to-one a ne one-to-everybody.

2) Umění aktuálnosti

Jsou aktuální posty a AKTUÁLNÍ posty. Ta první skupina jsou posty o prokalené Silvestrovské noci, vánočním frmolu, K+M+B nebo o pololetním vysvědčení. Je to skupina postů, které jsou sice aktuální, ale můžete si je připravit půl roku dopředu. Budou použitelné i příště. Nebo za pět let.

Ta aktuálnost, která na Facebooku brandů chybí, je otázka denní nahodilosti. Něco, co si nejde naplánovat dopředu. Je to Soukupova nástěnka. Výsledky prvního kola volby prezidenta. Nečekaný zvrat ve Hře o trůny. Něco, co je trendem dnes, možná zítra, a za týden už bude „too mainstream“.

Je to často otázka priorit mezi agenturou a klientem. Chuť vymanit se z dopředu schvalovaných content plánů, které podporují spíše tu první skupinu aktuálnosti. A taky chuť dělat něco víc, než jen tu rutinu, vůči níž se coby uživatel cítíte už kapku imunní.

3) Umění změnit tón

Pokaždé, když ve volné chvilce zabrousíte na Facebook, prohloubí se vaše uživatelská netečnost vůči inzerci. Už totiž podvědomě víte, jak vypadá běžná Facebooková reklama, jak značky mluví, i kde se přibližně vyskytují pole pro sponzorované příspěvky.

A protože většina z těchto reklamních příspěvků není ani aktuální, ani neumí vybafnout, řada uživatelů si reklamy ani nevšimne. Má vůči ní takřka nevědomou slepotu. Úkolem inzerenta je v případě sdělení, které má co nejvíce lidí zastavit ve scrollování obsahem, změnit tón, změnit grafiku, nechat příspěvek vyniknout svou jinakostí a originalitou.

Na změně tónu jsme postavili teasing nové příchutě Galaxy Drink energetického nápoje Big Shock!

A vyplatilo se.

posty

Už zkrátka nestačí jen pěkná fotka a dobré copy.

Uživatele si na Facebooku musíte získat na první dobrou. Pěkně vyfotit seshora ten rádoby náhodně sestavený shluk věcí už dnes umí kdekdo. Dokonce tak široké „kdekdo“, že se tisícídruhá reklama s podobnou kompozicí rozhodně nikomu nezaryje pod kůži. Uživatelé už vnímají jen povědomou kompozici a ignorují produkt.

Vaším cílem z pozice inzerenta pak je, abyste si tu pozornost vydobyli. Změnili parfém. Nasadili jiný tréninkový plán.

Nebo aspoň vystoupili ze své komfortní zóny a začali přemýšlet nad plaformou jinak.

Vaše výsledky vám poděkují.

Sdílet tento článek
Provozovatel webu, společnost Socialsharks s.r.o., Jankovcova 1522/53, 170 00 Praha 7, IČ 014 170 70, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě vašeho souhlasu také pro retargeting. Více informací. Souhlasím